Etsintä (PAEK), koulutustunnus EK13

Ensimmäiset SM-mitalit yleiskokeessa (nyk. etsintäkoe) jaettiin jo vuonna 1950. Lajilla on oma, joskin melko pieni harrastajakuntansa. Etsintäkokeessa ovat parhaimmillaan vahvahermoiset, toimintakykyiset koirat, joista pitkän kilpailupäivän aikana saadaan irti yhä uudelleen täysitehoisia suorituksia. Etsintäkokeessa riittää haastetta myös ohjaajalle. Vaikka yksittäiset osat tuntuvat helpohkoilta, on koiran hallittava osasuoritukset hyvin ennen kohtuullistakaan menestymisen toivoa.
Etsintäkokeen maasto-osuus koostuu jäljestä, henkilöhausta, esineruudusta, pudotetun esineen noudosta ja tarkkuusetsinnästä.

Jälki on alokasluokassa 300 metriä pitkä, 40 minuuttia vanha. Muissa luokassa matkat ovat 400 ja 500 metriä, jäljen ikä 50 ja 60 minuuttia. Koira etsii jäljen etsintälinjalta, joka on luokittain 20, 30 tai 40 metriä pitkä. Jäljelle jätetään neljä jälkiesinettä.

Henkilöetsintäalue on kaikissa luokissa kooltaan 100 x 100 metriä. Alueelle on piiloutunut kaksi maalimiestä, jotka koiran tulee löytää ja ilmaista. Suoritus on luokittain muutoin sama, vain 3-luokassa toinen maalimiehistä on umpipiilossa ja etsintään käytettävissä oleva aikan lyhenee. Aika on luokittain 10/8/8 minuuttia.

Pudotetun esineen noutaminen on maastossa tapahtuva, hyvin pitkä noutoliike. Ohjaaja kävelee maastoon merkittyä linjaa 50 metriä, pudottaa oman esineen, koiran huomaamatta, ja jatkaa kulkuaan 50/100/150 metriä lisää ja lähettää koiran noutamaan esineen. Luovutus tapahtuu kuin tottelevaisuusosuuden noutoliikkeessä ja seuraamisenkin tulee olla hyvää.

Tarkkuusetsintä tapahtuu joka luokassa 3 x 3 metriä alueella. Alueella on yksi pieni, kova esine, joka koiran tulee ilmaista ohjaajalle. Esineinä käytetään kolikoita, muttereita tms. metalli- tai kovamuoviesineitä. Ilmaisun jälkeinen etsintäaika on yksi minuutti. Kokonaisetsintäaika on luokittain 5/4/3 minuuttia.

Kilpailumuotona etsintäkoe sopii jokaiselle palveluskoirarodulle ja kaikenikäisille koirille. Sen osasuoritukset eivät yksittäin ole fyysisesti kovin vaativia, joten vanhakin koira selviytyy niistä, kun osaa levähtää aina odotteluaikana. Nuorelle koiralle laji opettaa malttia ja pitkäjännitteisyyttä, kuten ohjaajallekin. Monen eri lajin yhtäaikainen opettaminen vaatii kouluttajalta tavallista suurempaa selkeyttä ja johdonmukaisuutta koulutuksessa. Lajin monivaiheisuus ja vaihtelevuus on innostavaa ja hyvin palkitsevaa.

 

Kategoriat: Harrastaminen

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *