Trikke-Kingi

Hakuhauskan H-pentue suunnitteilla

Suunnitteilla pentue loppukesään 2019. Hakuhauskan Elämänilo-Elma, Trikke, on tarkoitus astuttaa seuraavaan juoksuun, joita odotetaan alkavaksi kesäkuun alussa.

Emä on FI MVA Hakuhauskan Elämänilo-Elma”Trikke”
Terveystulokset: HD B/A, ED 0/0, PL 0/0 (tutkittu myös rauhoituksessa),
olat kuvattu terveeksi (epävirallinen).

Trikken sukutaulu löytyy täältä.
Trikke’s pedigree can be found here.

Isä on FI MVA BH Hakuhauskan Cuningas-Carma ”Kingi”
Terveystulokset: HD B/A, ED 0/0, PL 0/0 (tutkittu myös rauhoituksessa),
olat kuvattu terveeksi (epävirallinen).

Kingin luonnetestitulos on 155 pistettä. Osa-alueet löytyy täältä.

Kingin sukutaulu löytyy täältä.
Kingi’s pedigree can be found here.

Yhdistelmän sukutaulu löytyy täältä.
The pedigree of the combination can be found here.

Molemmat koirat ovat rakenteeltaan tasapainoisia, Trikke vahvaluustoinen narttu ja Kingi pienehkö uros. Ne ovat olleet perusterveitä, helposti motivoitavia ja palkattavia kavereita erilaisissa harrastuksissa. Niillä riittää halua tekemiseen, mutta osaavat myös rauhoittua. Molemmat ovat olleet myös ääni- ja alustavarmoja. Toiveissa monipuolisia harrastuskavereita hyviin, rodusta kiinnostuneisiin, aktiivisiin koteihin.

Alla Trikken ja Kingin omien ihmisten kirjoitukset koiristaan. Lisäksi yhteenveto Kingin Smartdog testististä. 

Hakuhauskan Elämänilo-Elma, ”Trikke”

Trikke on melko isokokoinen ja voimakasrakenteinen appenarttu. Silti mielestäni selkeästi feminiininen. Muotovalion arvon Trikke saavutti jo viidennessä näyttelyssään. Sillä on iloinen ja ystävällinen luonne. Energiaa riittää touhuamiseen, mutta kyllä se osaa rauhoittuakin tarvittaessa.

Trikke ei ole varautunut vieraita kohtaan, vaan on innoissaan jokaisesta uudesta tuttavuudesta. Ilonsa, tai oikeastaan riemunsa, se osoittaa mm. hyppimällä ”akselinsa ympäri” ja hellällä hammastelulla. 

Lasten kanssa Trikke tulee hyvin toimeen.

Muita koiria kohtaan Trikke käyttäytyy yleensä ystävällisesti. Eikä sillä tunnu olevan erityisen vahvaa pomottamistarvetta. Joskus toisen koiran kohdatessaan Trikke saattaa haukkua, mutta ohitustilanteissa, ei jää rähisemään. Esim. näyttelyissä alkujännitys toki aiheuttaa jonkin verran ärinää ja ärähtelyä, mutta päivän kuluessa yhdessä oleminen sujuu jo ihan hienosti.

Trikke on helposti palkittavissa ruualla, pallolla tai keppiä heittämällä. Oppisi varmaan  sirkustemppuja, jos vaan saisi palkinnoksi hakea keppiä. Vähälle koulutukselle se on kuitenkin jäänyt, koska itse en ole innostunut kouluttamaan sitä perusjuttuja enempää. Asumme keskellä metsää, ja Trikke saa ulkoilla vapaana pihalla. Ja metsälenkeillä harrastamme erilaisia esteitä, hakujuttuja ja ihan vaan kuljeskelua, mukana on toinen koiramme, ja useimmiten yksi kissoistamme. Trikellä ei ole mainittavaa metsästysviettiä, eli se ei lähde riistan perään.

Trikke on nimensä mukaisesti iloinen koira, jonka kanssa on ollut ilo elää.

Heli Karisto-Rosenberg 

Hakuhauskan Cuningas-Carma ”Kingi”

Kingin kanssa on harrastettu monipuolisesti jo pienestä pitäen. Pääpaino treeneissä on ollut pelastuskoirapuolella: hakua, jälkeä ja hallintaa. Se on motivoitunut mihin tahansa tekemiseen, jota saa tehdä oman emännän kanssa. On helppo palkata koiraa, joka on ahne ruualle, tykkää leikkiä ja nauttii kehuista. Toki tekemistähän tämä koiruus jonkin verran vaatiikin, eikä siitä sohvaperunaksi ole. Pelastuskoirapuolella Kingi sopii erinomaisesti: se on ollut pennusta lähtien alusta- ja äänivarma, sillä on hyvä moottori tekemiseen, siltä löytyy ongelmanratkaisukykyä ja teemme kivasti töitä yhdessä tiiminä. Pelastuskoiratouhujen ja peruslenkkien lisäksi vepeillään, vaellellaan ja uidaan kesäisin, talvisin hiihdetään ja nautitaan lumesta. Näyttelyissäkin ollaan pyörähdetty ihan hyvällä menestyksellä ja sielläkin on osattu käyttäytyä. Appemaiseen tyyliin vieraat aikuiset ihmiset vaikuttavat ajoittain epäilyttäviltä, eikä se vieraista juuri välitä. Turhan haukkuja se ei silti ole. Pienten lasten, jopa vieraidenkin, kanssa se on aina tullut toimeen, vaikka perheeseemme niitä ei kuulukaan. 

Hermorakenteeltaan Kingi on vilkas, mutta se osaa keskittyä, malttaa ja rauhoittua, kun tilanne sitä vaatii. Leikeistä löytyy saalisviettiä, purua, tapporavistusta ja lelun kanssa kirmaamista. Metsäreissuilla löytyy myös metsästysviettiä ja etenkin ne penteleen hirvet kiinnostavat. Onneksi emännän käskyt kera kunnon palkinnon ja ihmisten etsintä ajavat metsästysvietin ohi. Kingi on kohtalaisen pehmeä koulutettava, ja haluaa miellyttää emäntäänsä. Niskan päälle sitä ei parane päästää, vaan arvojärjestys on hyvin selvä meidän perheessä, vaikka etenkin pentuna se rajojaan kokeilikin. Näin aikuisuuden kynnyksellä ne korvatkin ovat alkaneet kuulemaan kasvavasta viretilasta ja häiriöistä huolimatta. Emännän tunnetiloja se lukee kuin avointa kirjaa, haluaa aina olla lähellä ja kaikessa toiminnassa mukana. Yhteenvetona Kingi on kiltti, aktiivinen, oman arvonsa tunteva, huumorintajuinen, sopivasti röyhkeä ja iloinen appenzelli.

Krista Heininen


Yhteenveto Kingin SmartDog-testistä

Kingi on erittäin avoin ja ystävällinen koira, joka tutustuu rauhallisesti uuteen tilaan. Kingi on erittäin hyvin motivoitunut ruoasta ja sen keskittymiskyky ja fokus tekemiseen on erinomainen. Kingillä on pääasiassa vahvuuksia testissä ja se näyttää oppivan nopeasti yhdestä tekemästään virheestä asian eli ei yleensä toista virhettä. Kingillä on sylinteritestissä jonkin verran impulsiivisuutta. Kingi lukee erittäin hyvin ihmisen eleitä, mutta ei ole johdettavissa niillä harhaan. Kingi luki virheettömästi käsieleen viiveellä sekä katse-eleen, muissa eleissä se teki yksittäisen tai muutaman virheen. Tilaan liittyvä ongelmaratkaisutehtävä (V-aita) oli Kingille superhelppo! Kingillä on käytössä tasaisesti sekä ihmiseen tukeutuva, että itsenäinen ongelmanratkaisustrategia ja se vaihtaa strategiaa joustavasti näiden välillä. Kingi ymmärsi loogisen päättelyn tehtävän ja sillä on erinomainen muisti! Sosiaalisen oppimisen tehtävä oli sen sijaan Kingille vaikea, eikä se oppinut mallista tai itse kokeilemalla laitteen toimintaa. Kingi on koko testin ajan rauhallinen, mutta tekee tarmolla ja erittäin fokusoidusti tehtäviä, kun ollaan tekemässä jotain. Kingi vaikuttaa kokonaisuutena huikean hienolta harrastuskoiralta!