Yksi mahdollisuus harrastaa yhdessä koiran kanssa on koiranäyttelyihin osallistuminen. Näyttelyissä käyminen on parhaimmillaan mukavaa yhdessäoloa oman koiran kanssa samanhenkisten appeihmisten seurassa. Näyttelyissä vaihdetaan omistajien kesken kuulumisia, tutustutaan uusiin ihmisiin ja vietetään vaikka herkullista piknikkiä samalla kun seurataan koirien kehäesiintymisiä. Iloitaan oman ja muiden koirien menestyksestä ja muistetaan aina onnitella päivän voittajia. Näistä aineksista koostuu miellyttävä näyttelypäivä, jonka jälkeen on mukava palata kotiin lepäämään koiran kanssa. Koirille näyttelypäivät ovat myös väsyttäviä vaikka ne eivät siellä joudukaan varsinaisesti fyysiseen rasitukseen. Ympärillä pyörivät koirat ja ihmiset, tutut ja tuntemattomat, kehäjuoksut ja tuomarin tutkimiset tuovat koirallekin virikkeitä ja vaihtelua perusarkeen. Tämän kaiken mukavan yhdessäolon voi pilata lähtemällä näyttelyyn liian tiukkapipoisena ja tuloshakuisena tai koiran kanssa, joka ei selvästi viihdy näyttelyn hulinassa. On tietenkin aina mahtavaa voittaa ja menestyä oman koiran kanssa, mutta on osattava olla myös hyvä häviäjä. Hyvä on muistaa myös, että tuomaritkin ovat vain ihmisiä ja koiran sinä päivänä saama arvostelu on vain yhden ihmisen näkemys koirasta juuri sinä päivänä. Ei sen vakavampaa.

Koiranäyttelyitä on erilaisia. Epävirallisia näyttelyitä järjestetään yleensä nuorille pennuille, jotka eivät vielä saa osallistua virallisiin näyttelyihin, mutta niissä voi käydä jo harjoittelemassa tulevaa ”näyttelyuraa” varten. Toinen epävirallinen näyttelymuoto on Match showt, joissa kaikki eri rotuiset koirat kisaavat keskenään. Match show-näyttelyihin ei yleensä tarvitse ilmoittautua ennakkoon vaan ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä noin tuntia ennen arvostelun alkamista. Näissä koirat on useimmiten jaettu pentuihin, pieniin koiriin ja isoihin koiriin ja mahdollisesti monirotuisille on oma ryhmä. Match show on myös erinomainen tapa totuttaa nuorta koiraa näyttelypaikan hulinaan ja muutenkin opettaa sosiaalista kanssakäymistä vieraiden ihmisten ja koirien kanssa.

Saadakseen osallistua mihinkään koiranäyttelyyn viralliseen tai epäviralliseen koiran täytyy olla rokotettu Kennelliiton sääntöjen mukaisesti ja näyttelypäivänä kaikin puolin terve. Näyttelyyn osallistumista rajoittavat myös Kennelliiton antidoping-säännöt, joissa määritellään tarkkaan mitkä lääkkeet ovat sallittuja ja varoajat esim. antibioottikuurien tai kipulääkkeiden käytön jälkeen, joiden aikana ei saa osallistua Kennelliiton alaisiin näyttelyihin tai kokeisiin.  

Virallisia näyttelyitä on erilaisia; ryhmänäyttelyitä, kaikkien rotujen näyttelyitä ja kansainvälisiä näyttelyitä. FCI (kansainvälinen kennelliitto) on jakanut kaikki koirarodut 10 eri roturyhmään, appenzellit kuuluvat ryhmään 2 (pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat). Ryhmänäyttelyt ovat koiranäyttelyistä pienimpiä, sillä niissä arvostellaan yleensä vain 1-3 eri roturyhmää. Appenzellit voivat siis osallistua sellaisiin ryhmänäyttelyihin, joissa arvostellaan ryhmän 2 koiria. Kaikkien rotujen ja kansainvälisissä näyttelyissä ovat arvosteltavina kaikki nämä FCI:n kymmenen roturyhmää.

Lisäksi on vielä erikoisnäyttelyitä, jotka ovat rotuyhdistysten järjestämiä. Esim. Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry. järjestää vuosittain yksi-kaksi erikoisnäyttelyä, joihin voi osallistua vain nämä meidän neljä sveitsiläistä rotua (appenzellit, entlebuchit, bernit ja isot sveitsin paimenkoirat).

Kaikissa virallisissa näyttelyissä koirat jaetaan iän ja saavutusten mukaan eri arvosteluluokkiin: Pentuluokka (PEK) 7-9 kk, junioriluokka (JUN) 9-18 kk, nuortenluokka (NUO) 15-24 kk, avoin luokka (AVO) 15 kk-, valioluokka (VAL) 15 kk-, käyttöluokka (KÄY) 15 kk-, veteraaniluokka (VET) 8 v-

Lisäksi kasvattajat voivat ilmoittaa näyttelyyn ns. kasvattajaluokan, jossa esiintyy neljä hänen kasvattamaansa koiraa ja joissakin näyttelyissä on vielä jälkeläisluokkakin, jossa kasvattaja esittää emän tai isän lisäksi tämän neljä jälkeläistä. Virallisiin näyttelyihin ilmoittautuminen tapahtuu yleensä viimeistään noin kuukausi ennen näyttelyä, mutta isoihin kansainvälisiin näyttelyihin ilmoittaudutaan jo kuukausia aikaisemmin. Ilmoittautuminen näihin on usein sitä halvempaa mitä aikaisemmin sen tekee.

Arvostelukehässä tuomari arvostelee koirat yksilöinä, kiinnittäen huomiota koiran luonteeseen, esiintymiseen, fyysiseen kuntoon ja siihen, miten hyvin ko. koira vastaa rotumääritelmän määrittelemää ihanteellista appenzelliä. Suomessa jokainen koira saa aina kirjallisena tuomarin saneleman laatuarvostelun, johon on merkitty myös koiran sijoitus kehässä. Ulkomailla ei aina saa tätä kirjallista arvostelua. Jokainen koira saa ensiksi tuomarilta laatumaininnan, joka voi olla erinomainen (ERI), erittäin hyvä (EH), hyvä (H), tyydyttävä (T), hylätty (HYL) tai ei voida arvostella (EVA). Sitten tuomari sijoittaa samassa luokassa arvostelluista koirista 4 parasta erinomaisen tai erittäin hyvän saanutta koiraa paremmuusjärjestykseen. Lisäksi tuomari voi antaa oman harkintansa mukaan parhaille erinomaisen saaneille koirille SA:n eli sertifikaatinarvoisen arvosanan. Tämän saatuaan koira voi vielä jatkaa kilpailuaan paras narttu tai uros kehässä, joka on vuorossa, kun kaikki ikäluokat on arvosteltu. Tuomarin valitsema paras uros ja narttu palkitaan vielä sertifikaatilla (SERT), jollei koira jo ole saavuttanut Suomen muotovalion titteliä ja toiseksi paras vara-sertillä (VARA-SERT). Jos voittanut  koira ei enää voi vastaanottaa sertiä, se siirtyy sitten seuraavaksi parhaalle koiralle. Kansainvälisissä näyttelyissä jaetaan vielä kansainvälinen serti (CACIB) ja toiseksi parhaalle vara-cacib (VARACA). Lopuksi tuomari vielä valitsee rotunsa parhaan (ROP) ja vastakkaisen sukupuolen parhaan (VSP). Näistä kilpailevat siis paras uros ja paras narttu keskenään. Näyttelypäivän päätteeksi kilpailevat vielä kaikkien näyttelyssä arvostelluiden ROP:it aluksi roturyhmittäin ryhmäkehässä (RYP), jossa tuomari valitsee mielestään neljä parasta rotunsa edustajaa (RYP1-4). Lopuksi seuraa päivän kohokohta eli ns. Iso kehä, jossa arvostettu tuomari valitsee koko näyttelyn neljä kauneinta koiraa (BIS 1-4) niistä kymmenestä koirasta, jotka ovat olleet oman roturyhmänsä parhaat.

Koirasta tulee Suomen muotovalio, kun se on saanut kolme sertiä kolmelta eri tuomarilta. Vähintään yksi näistä täytyy olla saatu sen jälkeen, kun koira on täyttänyt kaksi vuotta. Pohjoismaiden muotovalioksi voi tulla saavuttamalla kolmen eri pohjoismaan valion arvon. Esim. jos koira on jo Suomen muotovalio, riittää, että se saa vaikkapa Ruotsista yhden sertin ja Norjasta toisen tullakseen myös Ruotsin ja Norjan muotovalioksi ja siten myös Pohjoismaiden valioksi.

Kansainväliseksi valioksi koira tulee saavutettuaan neljä CACIB:ia kolmesta eri maasta, kolmelta eri tuomarilta. Ensimmäisen ja viimeisen CACIB:in välillä tulee olla vähintään yksi vuosi.

Joka vuosi FCI järjestää myös Pohjoismaidenvoittaja- , Euroopanvoittaja- ja Maailmanvoittajanäyttelyt, joissa koirat ympäri maailman kisaavat ko. titteleistä. Näiden näyttelyiden pitomaa vaihtuu vuosittain. Suomalaiset appenzelli-ihmiset ovat kunnostautuneet monena vuonna matkustamaan isolla joukolla Euroopan eri maissa pidettyihin arvonäyttelyihin ja saavuttaneet myös hienoa menestystä. Nämä näyttelymatkat ovat aina ikimuistoisia, ja jos malttaa käyttää matkaan hieman reilummin aikaa, saa siihen yhdistettyä hienon lomamatkan hyvässä seurassa.

 

Sennen Erikoisnäyttely 2017 Hakuhauskan kasvattajaryhmä

 

Sennen Erikoisnäyttely 2017 Alpenhirts Superman jälkeläistyhmä

 


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *